1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

dinsdag 7 augustus 2018

like velvet

Ik ging bramen plukken achterin de tuin en kwam terug met ruim een kilo.
I went to pick blackberries in the backyard and came back with more than a kilo.

Ik wilde er een soort dressing mee maken en ging op zoek naar ideeën voor de verwerking.
Het werd een fluweelzachte hartige siroop op basis van balsamicoazijn.

I wanted to make a kind of dressing with it and went looking for ideas for processing.
It resulted in a velvety savory syrup based on balsamic vinegar.

Ingrediënten:
een kilo bramen
200 ml balsamicoazijn (een goedkope)
200 gram rietsuiker (of een andere soort)
een theelepel vanille-olie of vanillesuiker
een flinke snuf zout
2 takken rozemarijn

De bramen was ik snel en dan doe ik ze korte tijd in ruim koud water met wat zout. Eventuele wormpjes kruipen er
dan uit.
Doe ze met zo weinig mogelijk aanhangend water in een pan met dikke bodem met de rest van de ingrediënten.
Breng het aan de kook en laat het een tijdje zachtjes inkoken. Roer regelmatig met een houten lepel.
Doe het mengsel boven een grote kom in een zeef en haal de rozemarijn eruit. Druk zoveel mogelijk door de zeef
met behulp van de houten lepel, ga daar heel lang mee door.
Het uiteindelijke mengsel roer je goed door en het lijkt dan qua substantie op een siroop.
Doe de siroop in brandschone glazen flessen en/of potten met schroefdeksel. Ik bewaar ze in de koelkast, maar
ongeopend kunnen ze op een donkere, zo koel mogelijke plek bewaard worden.

Mijn huisgenoten vonden de geur in huis niet te harden. Ik vond dat wel meevallen en het resultaat is bijzonder smakelijk.
Ik maakte natuurlijk mijn eigen etiketten.
Deze week deel ik een recept voor een salade met de bramen-balsamicosiroop.
Zorg in ieder geval vooéén of meerdere courgettes!

My housemates didn't like the smell during the cooking process. The result, however, is very tasty.
I made my own labels of course.
This week I share a recipe for a salad with the blackberry balsamic syrup.
Make sure you have one or more courgettes!

The recipe is in DutchWant an English version? Please mail to me.

Meer recepten met bramen / more recipes with blackberries:
ontbijt met bramen/ breakfast with blackberries
bramentaart / blackberry pie
bramensaus / blackberry sauce

 Life is Messy font van / by Kimberly Geswein

10 opmerkingen:

  1. Klinkt erg lekker. En de courgettes heb ik al ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt heerlijk, en de foto's zijn prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klinkt heerlijk en ik ga eens even op zoek naar bramen, wildplukken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waarschijnlijk steeg er een wat zurige lucht uit de pan op? :) Je moet er wat voor over hebben om daarna heerlijke BB siroop te hebben. Salade van een haute cuisine niveau. Bon apetite!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zie dit jaar maar heel weinig bramen door de droogte? Je recept klinkt goed!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Klinkt in elk geval lekker!Geniet ervan ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heerlijk bezig geweest ! Ben benieuwd naar het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. That sounds so delicious! Over vanilla ice cream, maybe ;) xox

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooie etiketten!! En origineel hoe je de bramen hebt verwerkt! Mijn moeder maakte er vroeger soms confituur van, maar jouw 'dressing' klinkt en ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb bramen en ik heb courgettes, dus je begrijpt het wel, de recepten worden uitgeprobeerd en daarna opgeslagen.

    BeantwoordenVerwijderen