1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

vrijdag 24 november 2017

feathered friends

Op anderhalve meter van het keukenraam staat een vogelvoederplank, op ooghoogte voor wie aan de keukentafel zit.
At one and a half meters from the kitchen window is a bird feeder shelf, at eye level for those sitting at the kitchen table.

We wonen zo ongeveer in het bos en elk jaar zien we meer (soorten) vogels. Deels omdat we er oog voor krijgen en omdat we ze voeren. Pal naast het voederplankje staat een meidoorn, van waaruit de vogels beoordelen of de kust veilig is. De meidoorn heeft scherpe doorns en beschermt de kleinere vogelsoorten tegen de grotere.

We vergapen ons aan huis- en heggenmussen, kool- en pimpelmezen, Vlaamse gaaien, grote bonte spechten, merels, eksters, kwikstaarten, vinken, lijsters, houtduiven, kauwen en kraaien. En incidenteel is er een vink, groenling of boomklever.
Jaren geleden zat een struik in de achtertuin opeens vol goudvinken en daarna hebben we er nooit meer één gezien. Soms bivakkeert er een ransuil in de treurwilg midden op het grasveld in de achtertuin en kunnen we braakballen verzamelen. Tijdens onze vakantie in Limburg kwam er een paar keer een boomkruiper voorbij (en een eekhoorn). En pas geleden zagen we vanuit onze keuken twee keer een zwarte mees. Mooier dan televisiekijken!

Het roodborstje heeft mijn hart gestolen; mooi, eenzelvig met een grote territoriumdrift, alert en uniek, want bijna altijd alleen.
Ik heb ooit gelezen dat het geluid van een roodborstje als een watervalletje klinkt en sindsdien herken ik het.
Hier lees je een interessant artikel over deze nationale vogel van de Britten.

Dit is een gebreide versie. Eén van de leukste en mooiste kado's van de afgelopen jaren, gemaakt door Nicole van PriePraat.
We hebben van de week speciaal voer voor roodborstjes gekocht, met gedroogde meelwormen, rozijnen, tarwe, pinda's en bessen. Dat viel gelijk in de smaak, want het territorium moest acuut verdedigd worden tegen een soortgenoot.  

We live just about in the forest. Every year we see more (species) birds, partly because we get an eye for them and because we feed them. The robin has stolen my heart; beautiful, solitary with a great territorial drive, alert and unique, because almost always alone. I once read that the sound of a robin sounds like a small waterfall and since then I recognize it.
This is a knitted version. One of the nicest and most beautiful presents of the past years, made by Nicole of PriePraatWe have bought special food for robins this week, with dried mealworms, raisins, wheat, peanuts and berries. That is a hit, because the territory had to be defended acutely against a congener.

13 opmerkingen:

 1. Dat wist ik :) Prachtig op de foto gezet. Voor mij betekent het roodborstje definitief het einde van de zomer. Ik heb hem al mogen verwelkomen dit jaar. Net als de mus en de koolmees. Wat een genot als je zoveel vogels in je tuin krijgt. Wat zullen ze smullen van je voederplank.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, superleuk!!! Ik voeder de vogels het hele jaar door en het is enorm ontspannend om naar vogels te kijken (goed voor gemoedsrust en beter dan antidepressiva!). Voor het eerst komen er ook mezen eten van de vetbollen die ik in de bessenstruik hang. Daarvoor waren het enkel de grote vogels (eksters, kauwen, kraaien, bonte specht) en soms botvinken en spreeuwen. Het roodborstje is idd knap om te zien en komt ook geregeld op bezoek. Dat brengt trouwens geluk, zeggen ze hier, een roodborstje in je tuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow jouw roodborstje is heel erg leuk! Knap van Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een drukte in jullie tuin. Maar wel mooi om naar te kijken! Je gehaakte versie blijft toch niet altijd buiten?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat veel verschillende soorten hebben jullie in de tuin. Hier weet ik het niet, ik houd het niet echt bij. Maar gelukkig zijn er wel vogels, ondanks dat we in een nieuwbouwwijk wonen. Ze hebben wat oude bomen laten staan en er stroomt een oude wetering en dat trekt van alles.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo veel vogels heb ik helaas niet in de tuin. Zou er ook gebreide soorten in moeten zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb hier een mooie blauwe vogel op m'n bureau staan en ben er nog altijd erg blij mee.
  Het is echt leuk om vogels in eigen tuin te spotten en hoe meer en vaker je lijkt hoe meer je er ontdekt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Amai, wat weet je er veel van. Jij kent je vogelsoorten. Vogels spotten lijkt mij een rustgevende bezigheid waaruit je klaarblijkelijk veel van leert. Ik wist niet dat roodborstjes territoriaal ingesteld zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zóóó leuk, vogels in de tuin en inderdaad heerlijk om naar te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ach die is leuk! Hopelijk is ie vandaag niet al te nat geworden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh wat heerlijk gezellig! Ik merk dat de vogeltjes door onze katten wegblijven, zo jammer!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Awesome blog, i always enjoy & read the post you are sharing!
  Thank for your very good article...!
  ผลบอล

  BeantwoordenVerwijderen