1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

vrijdag 20 oktober 2017

dag pap / bye dad

De tijd stond stil afgelopen week.
Time stood still last week.

En toch passeerde er een heel leven.
And yet, there was a whole life.

dag pap / bye dad
26 januari 1934 - 13 oktober 2017


Via mijn docente van de opleiding leerde ik het gedicht in proza van Max Ehrmann kennen. Het geeft voor mij de essentie van het leven weer, biedt handvatten en is troostrijk. Desiderata, is Latijn voor verlangde zaken.

My teacher taught me of the prose poem by Max Ehrmann. For me it is the essence of life, it offers handles and it is comforting. Desiderata, is Latin for desired things.

Desiderata

Wees kalm te midden van het lawaai en de haast. Bedenk welk een vrede er in stilte kan heersen. Sta op goede voet met alle mensen zonder jezelf geweld aan te doen. Zeg je waarheid rustig en duidelijk. Luister naar anderen; ook zij vertellen hun verhaal. Mijd luidruchtige en agressieve mensen; zij belasten de geest.

Indien je je met anderen vergelijkt, kun je ijdel worden of verbitterd, want er zullen mensen zijn die kleiner of groter zijn dan jij. Geniet zowel van wat je bereikt hebt, als van je plannen. Houd belangstelling voor je eigen werk, hoe eenvoudig ook, want onder de wisselvalligheden in de tijd, is het een werkelijk bezit. Wees voorzichtig in zaken, want de wereld is vol arglist. Maar laat je niet blind maken voor de deugd die er is; veel mensen streven naar hoge idealen en het leven is vol heldenmoed.

Wees jezelf. Veins vooral geen genegenheid, maar wees ook niet cynisch over de liefde, want bij alle dorheid en ontgoocheling is zij eeuwig als gras. Aanvaard blijmoedig de wijsheid der jaren en doe met gratie afstand van de dingen der jeugd. Kweek de geestkracht aan die je bij plotselinge tegenslag kan beschermen, maar maak jezelf niet bang met spookbeelden. Veel angsten komen voort uit vermoeidheid en onzekerheid.

Houd je aan een gezonde discipline. Je bent een kind van de natuur, je hebt het recht er te zijn. En of je het begrijpt of niet, de wereld ontvouwt zich ongetwijfeld naar haar wet. Leef daarom in vrede met God, of wat voor beeld je ook hebt. En wat ook je werk en streven moge zijn, bewaar in de luidruchtige maalstroom van het leven de vrede met je ziel. Ondanks haar veinzerij, gezwoeg en teleurstellingen, is de wereld mooi.

Wees zorgzaam. Streef ernaar gelukkig te zijn.

22 opmerkingen:

 1. Allereerst gecondoleerd met het overlijden van je vader.
  Wat een prachtige tekst heb je geschreven, zoiets geeft troost en kracht
  Heet veel sterkte..
  Met warme groet Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat verdrietig voor jullie maar er zullen ongetwijfeld mooie herinneringen zijn die je kunnen troosten, koester ze.
  Sterkte.
  Mooi proza, mooi om in gedachten te houden en er wat mee te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Ageeth, gecondoleerd. De Fresh up depper symboliseert op een bijzondere manier het einde van een tijdperk. Ik herinner me je vorige bericht over je vader. Moge hij rusten in vrede en fijne herinneringen laten voor jou en je naasten. X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ageeth, innige deelneming bij het overlijden van je vader. Veel sterkte in deze moeilijke tijd. Vind troost in de mooie herinneringen van jullie samen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ageeth, dat is heel verdrietig. Ik wens je sterkte. Wat een mooie tekst.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh nee Ageeth... Wat verschrikkelijk ... Je zult hem vast heel erg missen. Laat de wereld nog maar even stilstaan en neem de tijd voor je verdriet... Veel liefs, Sigrid x

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel ingrijpend, het verlies van een ouder. Poot van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lieve Ageeth,
  wat ontzettend verdrietig om dit te lezen.
  Ik denk aan jouw en je naasten en wens jullie allemaal heel veel sterkte met dit grote verlies.
  De tekst is mooi en ken ik goed, het hangt namelijk bij m'n ouders thuis.
  Veel liefs en een dikke knuffel van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lieve Ageeth, gecondoleerd. Wat een verdrietige tijd voor jou en je gezin. Alle liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. I am so sorry :( Sending you lots of love and hugs xox

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Veel sterkte. Bedankt om deze prachtige tekst met ons te delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ageeth, gecondoleerd met het verlies van je vader. Zo verdrietig om een ouder te verliezen. Veel sterkte de komende tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ach nee, wat naar. Gecondoleerd en heel veel sterkte. Och, en dat flesje, ik kocht er pas nog eentje voor míjn vader <3

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gecondoleerd...wat verdrietig. Dank je wel voor de mooie steunende tekst. Ik wens je veel sterkte. Lieve groet Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Sterkte, gecondoleerd en dikke kus!
  Ik zag een boek, mss iets voor jou? https://www.bol.com/nl/p/voor-siri/9200000072453208/

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Lieve Ageeth, ik hoop dat je je elke dag een klein stukje beter mag gaan voelen. Nogmaals veel sterkte gewenst met het verlies van je paps. X

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Sterkte met het gemis van je vader. Mooie tekst. Vooral de laatste zinnen. Als iedereen dit als leidraad zou nemen zou de wereld er anders uitzien.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. I am so sorry :( Sending you lots of love and hugs xox


  ทางบ้าน

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een verdrietig bericht. Heel veel sterkte met het verlies van je vader!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ooh Ageeth... hoe heb ik dit kunnen missen. Het is een paar maanden geleden, maar ik wil je ook nu nog heel veel sterkte wensen. Wat een gemis! En de Fresh up zo herkenbaar. De mijne gebruikt nog altijd de depper.
  X

  BeantwoordenVerwijderen

Ik heb een aantal veranderingen in de instellingen aangebracht om het reageren makkelijker te maken. Mochten er problemen zijn, wil je mij dan mailen?