1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

donderdag 24 augustus 2017

sharing plums

De pruimenboom is een paar jaar geleden verplaatst en heeft daar een klap van gehad.
The plum tree was moved a couple of years ago and has suffered from it.

Deze zomer is de oogst relatief overvloedig. Maar het gekke is dat een flink deel van de pruimen al zijn aangevreten voordat ze rijp zijn. Ongeveer 1/3 deel hangt daardoor verrot en beschimmeld aan de boom, nog eens 1/3 is deels aangetast en de rest is gaaf.

This summer the harvest is relatively abundant. But the crazy thing is that a lot of plums have already been eaten before they are ripe. About 1/3 is rotten and moldy in the tree, another 1/3 is partly affected and the rest is fine.

De aangevreten pruimen gebruikte ik voor onze pruimentaart, een jaarlijkse traditie. Volgens het recept worden gehalveerde pruimen gebruikt. Ik deed er kleinere stukken in.

I used the partly affected plums for our plum pie, an annual tradition. According to the recipe, halved plums are used. I made smaller pieces.


Ingrediënten:
200 gram bloem en 2 eetlepels extra
50 gram poedersuiker
1 theelepel zout
100 gram koude boter (in kleine blokjes)
2 eieren
500 tot 750 gram pruimen (gewassen, gehalveerd en ontpit)
2 eetlepels suiker
250 gram vanillekwark
50 gram gepelde pistachenootjes, in stukjes
springvorm, 28 cm (ingevet)

Zeef de bloem en poedersuiker boven een kom en doe er het zout, de boter en één ei bij. Kneed het snel tot een soepel deeg (en voeg eventueel 1-2 eetlepels water toe). Vorm een bal en laat deze een half uur afgedekt in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Meng de halve pruimen met de suiker.
Kluts het andere ei en roer er de vanillekwark door en daarna de twee eetlepels bloem.
Rol het deeg op wat bloem uit tot een ronde lap die ruim in de vorm past. Bekleed er de vorm mee. Verdeel het kwarkmengsel over het deeg, daarna de halve pruimen en tot slot de pistachenootjes in stukjes. 

De baktijd is ongeveer 50 minuten. Het is verstandig om aluminiumfolie op het rooster te doen voor je de taart in de oven doet.

I made a plum pie with vanilla quark and pistachios .
The recipe is in DutchWant an English version? Please mail to me.

Podriq font van / by Matt Cole Wilson

27 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit. Wij aten in de vakantie ook pruimentaart, nooit eerder gehad.
    (en je kunt ook bakpapier in je springvorm doen, dan 'lekt' het niet. Stuk bakpapier even onder de kraan natmaken, beetje frommelen en dan kun je het heel gemakkelijk in je vorm leggen.)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is een fijne tip, van het bakpapier! Dank je wel Jeanette.

      Verwijderen
  2. Wat een geweldige kleuren! Dat ziet er erg smakelijk uit. Geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Amai, ziet er ongelooflijk lekker uit! Laat het jullie smaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jammie, die ziet er lekker uit, die ga ik maken dit weekend...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn man vindt dat er slagroom bij hoort. En dat is natuurlijk lekker!

      Verwijderen
  5. Oh lekker pruimen!Jammer van de slechte oogst.Maar deze taart hebben jullie toch maar lekker op kunnen smullen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lekker, uit eigen tuin en genoeg voor de taart en meer.

      Verwijderen
  6. Wij hebben hier ook veel pruimen dit jaar. Lynn maakte al een aantal keren pruimentaart hier. Erg lekker trouwens. Jouw recept ziet er ook heerlijk uit. Mooie taartschep :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ga je het recept een keer delen? Handig, een extra keukenprinses!

      Verwijderen
  7. Yum, dat ziet er gevaarlijk lekker uit! En weer prachtig op de gefotografeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ziet er heerlijk uit. Met onze pruimen is het niets dit jaar een bij de buren valt er ook weinig te dlen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is jammer! Elk jaar is het een verrassing waar we in omkomen en wat we missen.

      Verwijderen
  9. Pruimentaart is mijn favoriet!! :-) Hopelijk herpakt je pruimenboom zich. Waarschijnlijk was hij nog steeds verzwakt door het herplanten en is hij daardoor aangetast. Volgend jaar zal dat wel beter zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat we een deel van de tuin opnieuw inrichten. De moestuin, waar ook de pruimenboom staat, krijgt steeds meer schaduw door groeiende bomen. En in schaduw groeit weinig. Ben benieuwd naar jouw pruimentaart!

      Verwijderen
  10. That looks delicious! My grandmother used to make plum cake every end of summer... guess I should revisit that tradition ;) Have a good rest of the weekend xox

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Nog nooit gemaakt, pruimentaart. Maar dat gaat nu veranderen. Dank voor het recept en ook voor de leuke post. Het was de enige die ik kreeg in de vakantie dus dat was heerlijk thuiskomen. Hartverwarmend !

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik maakte deze zomer voor het eerst pruimentaart, was heerlijk! Fijn dat de boom weer veel vruchten geeft!

    BeantwoordenVerwijderen