1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

dinsdag 11 november 2014

Sint Maarten lopen / Saint Martin walk

uit "Feesten in Kabouterland" met illustraties van Fritz Baumgarten (een kringloopvondst)
from "Celebrations in Gnome land" with illustrations by Fritz Baumgarten (a thrift find)

In delen van Nederland wordt vanavond 'Sint Maarten gelopen'. Over de oorsprong zijn verschillende versies. Het heeft in ieder geval te maken met de heilige Martinus, de slachtmaand november, de oogst die binnen is, verschillen tussen arm en rijk en delen, geven. 
Kinderen gaan met lampionnen met een lichtje langs de deuren en zingen Sint Maarten liedjes. De lampionnen worden vaak op school gemaakt en met een lampje op batterijen verlicht.
Ik ben er mee opgegroeid en waar wij nu wonen is het ook een gewoonte. Net zoals ik vroeger, hopen mijn kinderen ook op zoveel mogelijk snoep.
Vanavond ga ik met mijn jongste lopen en zijn beste vriend en diens moeder.

Sinte Sinte Maarten
De koeien hebben staarten
De meisjes hebben rokjes aan
Daar komt Sinte Maarten aan

In parts of the Netherlands children 'walk Saint Martin' tonight. There are different versions about the origins. It certainly has to do with Saint Martin, November as slaughter month, the fact that the harvest is in, giving differences between rich and poor, giving and sharing.
Children go with lighted lanterns along the doors and sing Saint Martin songs. The lanterns are often made at school and lit up with a light on batteries.
grew up with it and where we live now it's a habit. Just like I used to, my children hope for as much candy as possible.
Tonight I'm going to walk with my youngest and his best friend and his mother.

13 opmerkingen:

 1. Hier is het ook de gewoonte om met lampionnen te lopen en te zingen, alleen gaan ze niet langs alle deuren maar staat er meestal een ouder van school langs de wandelroute met een tafeltje met daarop iets lekkers. Er is vaak ook een kampvuur op het schoolplein. Persoonlijk deden wij vroeger als kind dit niet. Met onze oudste werd het een keer drama. Het begon toen ongelofelijk te regen en van zijn lampion was weinig over... zo zielig! Nee, wij slaan vaker deze wandeltocht over ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben een keer overgeslagen i.v.m. storm, met als alternatief snoep scheppen bij Jamin. Ja, je moet soms wat!

   Verwijderen
 2. That must be so beautiful to see all the lanterns in the darkness! Good luck with the candies and enjoy your walk :) xox

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo een leuk idee. In sommige steden en gemeenten ( meer Oost Vlaanderen) vieren ze hier ook Sint Maarten. In Vlaams Brabant enkel sinterklaas op 6 december.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Nederland komt het in steeds meer gebieden voor, dus wie weet!

   Verwijderen
 4. Wij gingen ook altijd met onze zelfgemaakte lampion langs alle huizen. Erg fijne herinneringen aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En je hebt je kinderen ook zo'n leuke Nederlandse herinnering gegeven zag ik op je blog!
   Was het 'fijne' de tocht of al het snoep?

   Verwijderen
  2. Ik denk dat ze de hele sfeer erg mooi vonden, het was mooi droog weer, overal stonden lampjes en kaarsjes bij de deur....... één en al gezelligheid. Maar natuurlijk waren ze erg onder de indruk van die hele rugtas vol met snoep. Dat hadden ze nog niet eerder mee gemaakt.

   Verwijderen
 5. Leuk! Wij liepen gisteren ook een stukje. Jukka vond het geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij is bijna 3 toch? Geweldig de verwondering van die kleintjes!

   Verwijderen